Бременност през есента

Понижаване на естествения имунитет

При всички жени с настъпването на бременност имунната защита отслабва.
Всъщност се задействат естествени защитни механизми, които отслабват имунитета на бъдещата майка и не позволяват на организма да отхвърли плода като чуждо тяло. Освен това при всички хора през есента се наблюдава естествено отслабване на имунната защита. 

Ето защо може да се каже, че при жени, забременели през есента, имунитетът отслабва двойно.

Именно затова през първите седмици от бременност, започнала през есента, рискът от простудни заболявания е голям и за да ги избегнете е нужно да укрепите имунната си система. 

Активни стимулатори на имунитета са антиоксидантите - те възстановяват стабилността на молекулите, клетките и тъканите, неутрализират свободните радикали и защитават организма от заболявания. 
Към антиоксидантите се отнасят витамин С, витамин Е, бета-каротин (витамин А), селен, цинк, L-глуатион. Богати на антиоксиданти са зърнените култури, бобовите, пресните плодове и зеленчуци, както и растителните масла.

Най-важните антиоксиданти - витамин C, витамин E, бета-каротин и селен - подобряват общото ни състояние, а благоприятното им действие се увеличава, когато се употребяват заедно.

Витамин C укрепва имунната система, осигурява защита от стрес и канцерогени, намалява холестерола в кръвта. 

Витамин E предпазва сърцето, засилва имунната система, пази клетъчните мембрани от вредните въздействия, защитава белите дробове от замърсяване заедно с витамин A. Като диуретик може да намали кръвното налягане. 

Бета-каротинът е провитамин на витамин А. От него в черния дроб се синтезира витамин А в зависимост от нуждите. Витамин А предпазва от респираторни инфекции, осигурява здрава кожа, коса, зъби и венци. 

Селенът забавя стареенето на тъканите и неутрализира действието на някои канцерогенни агенти

Пигментни петна

Ако през лятото (2-3 месеца преди настъпването на бременността) сте придобили слънчев загар, то е увеличен рискът от появяване на пигментни петна в първите седмици от бременността. След придобиване на тен организмът се възстановява около 2-3 месеца, а при настъпване на бременност този процес се нарушава. 

Основна причина за измененията в пигментацията на кожата са хормоналните промени и дефицита на фолиева киселина, който често възниква в първите седмици от бременността. 

При жени със светла кожа могат да се появят пигментни петна с тъмен цвят, а при по-тъмнокожите петната може да са светли. 

В повечето от случаите тези изменения на пигментацията изчезват след раждането. Пигментните петна могат да се заличат до известна степен с избелващи кремове и маски, но тъй като повечето от тези препарати съдържат вредни за бременността съставки, то те са категорично противопоказни за ползване от бременни. 

Бъдете внимателни и използвайте само такива козметични средства, на които изрично е указано, че може да се ползват през бременността (такива продукти предлагат Vichy, Lierac, Clarins и др.). Може да третирате пигментните петна и с лимонов сок, грейпфрут, краставица, магданоз. В случай, че пигментните петна се окажат упорити и не изчезнат след раждането, то 2-3 седмици след прекъсване на кърменето (но поне 3-4 месеца след раждането) може да ги премахнете с помощта на ултразвук.

И дразни, и сърби

Бъдещите майки често се оплакват от суха и раздразнена кожа.
С настъпването на по-хладните дни постепенно преминаваме към обличане на по-плътни дрехи, за съжаление част от тях изработени от синтетични тъкани, които допълнително могат да раздразнят кожата. 
В същото време при бременните, под въздействието на хормоните, се нарушава естествената функция на клетките на организма, произвеждащи колаген и еластин, които отговарят за еластичността на кожата. Тя става по-чувствителна, суха, изгубва естествената си влажност. 
В резултат на това може да се появи сърбеж. 
За облекчаване на това неприятно усещане, може да взимате душ, като редувате топла със студена вода и насочите струята на душа към мястото на сърбежа. След това разтрийте проблемната зона със специална масажна четка или гъба. Добър ефект имат и душ-геловете с морски водорасли. 
По време на бременността тялото и кожата стават по-чувствителни и се нуждаят от повече грижи, но обикновените козметични средства, които сте ползвали до този момент може да са неподходящи по време на бременността, да предизвикат алергия или дори гадене от аромата им, който до този момент много ви е харесвал. Затова е добре след баня да нанесяте специален крем за бременни - такива кремове предлагат Bubchen, Avent, Vichy, Chicco и др.

Особено чувствителна към резките изменения на теглото по време на бременността е кожата - на гърдите, бедрата и корема може да се появят стрии, които не се поддават особено на лечение и остават като неприятни бели линии. За предпазване от появата на стрии също е добре да използвате специализирана за бременни козметика.

У дома

Към края на месец октомври е възможно температурите да се понижат и да бъде включено централното отопление. През хладните дни радиаторът и печката ни спасяват от студа, но изсушават въздуха и понижават влажността, което не е полезно. Старайте се често да проветрявате помещенията. Температурата в стаята не трябва да надвишава 20-22°С. 
За поддържане на добра влажност на въздуха може да използвате овлажнител или ако не разполагате с такъв уред, може да използвате съд с вода, поставен на радиатора. 
Добре е още преди появата на бебето да обърнете особено внимание на топлоизолацията на дома.
Ако правите ремонт обаче имайте предвид, че е добре той да приключи поне 2-3 месеца преди раждането, тъй като повечето от вредните вещества продължават да се излъчват около 2 месеца и могат да бъдат опасни за новороденото.