Отчитане на бременността и изчисляване на термина

Повечето жени не знаят точната дата на зачеване, но обикновено са наясно с първия ден от последната си менструация. Това е причината тази сигурна дата да се смята за начало на бременността. За мнозинството от жените овулацията /периодът, благоприятен за зачеване/ е около 2 седмици преди началото на следващата менструация.

Бременността продължава около 280 дни или 40 седмици, считани от началото на последната менструация. Можете да изчислите термина си като сметнете 280 дни от началото на последното менструално кървене. ИЛИ като извадите 3 от месеца на последната менструация и прибавите 7 към датата. Така ще получите приблизителната дата на раждането на вашето бебе. Например, ако последната ви менструация е започнала на 20-ти февруари, терминът ви ще е 27-ми ноември.

Изчисляването на бременността по този начин /от първия ден на последната менструация/ се използва от повечето доктори и акушерки днес. Този метод изчислява така наречената гестационна възраст на бебчето. Тя е различна от биологичната възраст, която е с 2 седмици по-малко и се брои от датата на зачеването.

Много жени изчисляват напредването на бременността в седмици. Това наистина е най-лесният начин. Но за някои бъдещи майки е объркващо, че броенето започва 2 седмици преди реално да са заченали. Например, ако докторът казва, че сте бременна в 10-та седмица /от началото на последната менструация/, вашето бебе реално е било заченато преди 8 седмици.

Може да срещнете литература, в която етапите на бременността са разделени на триместри. Триместрите делят бременността на 3 части, всяка от които продължава около 13 седмици. Основанието за подобно разделение са етапите от развитието на бебето. През първият триместър се оформя телцето на бебчето, както и повечето органи. През този период е най-голям броят на спонтанните аборти. През третия триместър пък се проявяват повечето проблеми на майките – високо кръвно, прееклампсия.

Друг популярен начин за отчитане на бременността са лунарните месеци. Един лунарен месец продължава точно колкото един пълен кръг на Луната около Земята, т.е. 28 дни. Следователно бременността продължава 10 лунарни месеца, считано от първия ден на последната менструация.

Важно е да се знае, че терминът е просто една предполагаема дата, а не сигурно предвиждане. Само 1 от 20 жени ражда точно на термина си. Грешка е да се разчита на точно определена дата. Този ден може да отмине, а вие още да не сте родили и това излишно да ви притесни. Мислете за термина като за цел, към която се приближавате с всеки изминал ден – хубаво е да чувствате, че напредвате.

Независимо как отчитате продължителността на вашата бременност, тя ще продължи точно колкото… продължи. Но чудото става – едно малко живо същество расте и се развива във вас! Радвайте се на най-прекрасните мигове от своя живот.