Осем признака на бременност

Как можете да познаете дали сте бременна ?

Най-ранният начин, по който можете да разберете със сигурност е кръвният тест.

Четири дни след оплождането, организмът започва да произвежда хормон наречен hCG (човешки хорионгонадотропин), който може да бъде открит в кръвна проба или проба от урина няколко дни по-късно. Въпреки това обаче, някои жени забелязват симптоми дори преди да си направят тест. Въпреки, че тези симптоми не са убедително доказателство, вие задължително трябва да си направите тест, ако почувствате следното:

 • Чувствителни гърди
  Много жени споделят повишена чуствителност и пълнота на гърдите или тежест след няколко дни. Но до три седмици след зачеването, вашите ареоли (розовата или кафеникава кожа около зърната ви) може да започнат да се увеличават
 • Зацапване
  Слабо кървене, по-оскъдно от цикъл и понякога смесено с жълтеникъв секрет, може да се появи когато оплодената яйцеклетката се закрепва за стената на матката.
 • Умора
  Не можете да седите будни на работа ? Ако се чуствате уморени дори и след хубав нощен сън може би вашето тяло минава през промените на ранната бременност.
 • Гадене
  Не си мислете за него като за „сутрешно гадене”, то може да се появи по всяко време на денонощието. Може да бъде като лека настинка или като лош стомашен вирус – или може изобщо да не се появи.
 • Подуване
  Много жени бъркат ранните признаци на бременност с ПМС, съмненията отпадат когато цикълът ви не дойде
 • Често уриниране
  Може да почувствате нужда да ходите до тоалетната по-често от обикновено – симптом, който ще се завърне с пълна сила във вашия последен триместър.
 • Разтягане на тазовите връзки
  По време на една нормална бременост матката се увеличава около 100 пъти в сравнение с размера си преди бремеността (представете си круша, която се превръща в баскетболна топка). Някои жени чувстват как техните тазови връзки се разтягат, за да направят място за това нарастване.
 • Глад за определени храни
  Ако изведнъж почуствате силно желание за цитрусови плодове, червено месо (въпреки, че сте вегетарианка) или за картофен чипс, не си мислете, че всичко е в главата ви. Бременните тела могат да изпитват нужда от по големи количества витамин С, желязо или сол дори и в самото начало.