Развитие на сетивата при бебето

Скоро след зачеването, бебето вече изглежда като мъничка попова лъжичка. Девет месеца по-късно обаче, то вече е истинска личност с 5 остри сетива.
Как са се развили тези сетива ? Прочетете и ще откриете.

Развитие на усещането за допир

Точно преди 8-мата седмица от бременността ембрионът започва за пръв път да развива чувство за допир. Първите части от тялото му, които усещат допир, са тези, които са най-чувствителни при възрастните. Започва се от бузките и бързо се разпространява до гениталната област (10 г.с.), дланите (11 г.с.) и стъпалата на крачетата (12 г.с.). До 17 г.с. коремчето и дупето също са чувствителни. Вашето бебе може да експериментира с това ново за него усещане като докосва лицето си, смуче палеца си или като докосва други части от тялото, за да усети как се движат.

До 32 г.с. вече почти всяка част от тялото на ембриона е чувствителна към топлина, студ, натиск и болка.

Развитие на усещането за вкус

Между 13 и 15 г.с.  усещанията на ембриона за вкус вече са като на възрастен човек и околоплодните води могат да имат остър аромат на къри, чили, чесън, лук или други силни вкусове, включени в храната на мама. Проучванията показват, че ембрионът поглъща по-интензивно, когато е заобиколен от сладки вкусове и по-малко, когато е заобиколен от горчиви или кисели вкусове.

През последния триместър ембрионът поглъща до литър околоплодна течност на ден, което може да послужи като “вкусов мост” към майчиното мляко, което също съдържа вкусове от храната на мама.

При раждането си бебетата вече имат силно развито чувство за вкус, новородените могат да различават вкусове и да демонстрират определени вкусови предпочитания. Дори преждевременно родените бебета преди 33 г.с. смучат подсладен биберон по-охотно отколкото просто гумен.

Развитие на усещането за мирис

Носът на ембрииона се развива между 11 и 15 г.с. До скоро учените не вярваха, че ембрионите могат да имат каквото и да е чувство за мирис, тъй като се смяташе, че мирисът може да се усети само чрез въздуха и дишането. Последните проучвания обаче отвориха нов свят на възможности.

Носовата система се състои от най-малко 4 подсистеми и понастоящем се смята, че околоплодната течност преминавайки през устната и носна кухина на бебето дразни сетивата.

Изследванията показват, че новородените бебета са привлечени от мириса на майчиното мляко, независимо, че не го познават. Учените смятат, че това може да се дължи на някакви подсещащи  знаци, които те са научили още преди раждането.

Развитие на слуха

Матката не е тихо място. Чува се кръвта, която се движи шумно по кръвоносните съдове на майката, бълбукането и къркоренето от стомаха и вътрешностите, както и звукът на майчиния глас и гласовете околните.
Ушите на бебето започват да се оформят около 8 г.с. и са структурно завършени около 24 г.с. Но още около 18 седмица костите на вътрешното ухо, както и нервните окончания на мозъка са достатъчно развити, за да чуе бебето биенето на сърцето на майка си и кръвта, която се движи по пъпната връв. То дори може да се стряска от силни шумове! През остатъка от бременността шумът служи като главен информационен канал за него.

До 25 г.с бебето вече чува гласа на майка си, както и този на таткото и още през 27 г.с. може да ги разпознава. Звуците често са приглушени и неясни, тъй като ушите все още са покрити с верникс (плътно мазно покритие, което предпазва кожата на бебето от изсушаващото действие околоплодната течност).

Движенията и позицията на ембриона могат да се променят в отговор на достигащите шумове. Много бременни майки усещат внезапно движение или ритниче точно след като се затвори с трясък някоя врата или избръмчи силно ауспухът на кола. Често пъти пулсът на бебето се забавя докато майката говори, което предполага, че то не само го чува и разпознава, а че също се и успокоява от него.

Развитие на зрението

Зрението се развива последно от 5-те сетива. Клепачите на бебето остават затворени до 26 г.с., за да могат да се развият напълно ретините на очите. Около 26 г.с. очите се отварят и дори започват да мигат! При раждането си бебето вижда отлично на разстояние от 20 до 30 см.
Веднага след като очите на близнаците се отворят в утробата на майката те нямат никакви проблеми да се намират един друг, да се докосват по лицата или да си държат ръцете.

Матката не е напълно тъмно място, точно както не е и тихо. Още от 18 г.с., когато очите са затворени, ретините на бебето могат да регистрират малки количества светлина, проникващи през тъканите на майката, когато е на открито под яркото слънце или изложена на силна светлина. До 33 г.с. зениците на окото вече могат да регистрират светлина и да се свиват и разширяват, позволявайки на бебето да вижда неясни образи. Проучвания показват, че при насочване на ярка светлина към корема на майка, бременна в 37 г.с., пулсът на бебето се учестява или бебето се обръща към светлината. (Забележка: излагането на ембрион или преждевременно родено бебе на ярка светлина преди да е готово може да повреди очите му)