Как да се избавим от отоците?

Ето вече всяка сутрин вие се събуждате и се намръщвате, гледайки се в огледалото: торбички под очите! А преди това никога не ви се е случвало, освен може би след продължително парти.

Започвате да мислите колко течности сте изпили. Но работата не е само в количеството течност. По време на бременността, особено в края на втората третина и през цялата трета, бъбреците на бъдещата майка работят ''за двама'' и стават най-натоварения орган. Те отделят не само отпадъците от вашия организъм, но работят и за вашето бъдещо дете. Затова трябва сами да помогнете на организма си.

Вашият лекар навярно ви е предупредил да ограничите количествто на приеманите течности. Вие сте го послушали и почти нищо не пиете. Въпреки това обувките продължават да ви стягат, това можете да понесете, а какво да правите с торбичките под очите.

И така - течностите в менюто остават:

  • сутрин - половин литър прясно изцеден плодов сок
  • на обяд - чиния супа, желателно е да е зеленчукова
  • за вечеря чаша айрян или компот от плодове.


Що се отнася за кафето, какаото, черния чай и силния месен бульон - за тях трябва да забравите за известно време. Приемайки това предложение, в продължение на няколко дни вие ще разтоварите своите бъбреци. Освен това не забравяйте още една препоръка: количеството на приеманата готварска сол трябва да бъде намалено до минималната необходима доза 5 - 7 г. в денонощие. С други думи, вие сега не трябва да ядете солена храна, а само леко подсолена. Ако все пак сте решили да използвате пикочогонни препарати, опитайте в началото изпитаното натурално ''лекарство'': сок от цвекло, моркови и краставици на равни части. Една трета от водна чаша такъв сок може да се окаже за вас равна на две пикочогонни таблетки.