Бременност с близнаци

Всички ле    кари са единодушни, че бременността с близнаци изисква по усилено наблюдение. Някои без колебание я поставят в групата на застрашените бременности. Следователно полезно е те да бъде открита възможно най-рано. Трудно е да се постави тази диагноза само с един клиничен преглед. Лекарят може да помисли за бременност с близнаци, когато обичайните неразположения, свързани с бременността са по изявени, но този симптом невинаги е налице. Обратно, с ехография този вид бременност може да се открие още на шестата-седмата седмица.

По-късно бъдещата майка може да има усещане за многобройни и на няколко места движения. От друга страна лекарят е озадачен от несъответствието между твърде голямото развитие на матката и предполагаемата възраст на бременността. Понякога прегледът позволява да се напипат две глави или две седалища или пък да се чуят сърдечни шумове от две различни места (това, обаче е много по-трудно, отколкото се мисли). Така или иначе при най-малкото съмнение диагнозата може да се потвърди благодарение на ехографията.

Неразположенията в началото на бременността са по-чести. Тъй като матката по-бързо увеличава обема си, по-рано настъпват ''механичните'' смущения предизвикани от натиска - например нуждата от често уриниране. По-подчертани са затрудненията при дишане, по-често се появяват разширени вени и т.н..
Накрая, ако медицинският контрол и предпазният режим са недостатъчни, възможно е да настъпят усложнения като прекомерно напълняване, албумин в урината, високо кръвно налягане.
Една грижливо наблюдавана бременност с близнаци има всички изгледи да се развива толкова добре, колкото обикновената бременност. Ако очаквате близнаци не се тревожете двойно. Бъдете само двойно по-внимателна към лекарските препоръки.

Няколко задължителни предпазни мерки

  • От шестия месец се прави изследване на урината всеки петнадесет дни, защото опасността от появата на албумин е по-голяма.
  • Редовни консултации с лекар, ако не на всеки петнадесет дни, то поне всеки три седмици
  • От шестия месец да се почива максимално, за да се избегне преждевременно раждане.